Friday, May 8, 2020

TURA X - Takmičenje u rešavanju anagrama

Takmičenje u rešavanju anagrama: petak, 8. maj 2020. od 20:00 do 23:45.

LINK sa zadacima.

Rešenja anagrama i statistiku sa takmičenja možete videti OVDE.

Hvala svima na učešću i čestitke na dobrim rezultatima!


Pobednik desete Ture je neverovatni Ivan Andonov, koji je na fantastičan način uspeo da reši skriveni anagram, što mu je na kraju i donelo presudnu razliku u bodovima.

Drugo mesto je osvojio fenomenalni Zoran Radisavljević sa istim brojem rešenih anagrama kao i Ivan. On je jedini rešio poslednji anagram, ali to mu ovaj put nije bilo dovoljno za pobedu.

Na trećoj poziciji je i ovaj put briljantni Miloš Karna sa 44 rešena anagrama.


Zanimljivo je da su sva trojica prvoplasiranih izabrali anagram broj 44 za bonus poene. Taj anagram je rešio još samo Rade, pa su dobili i dobar bonus.

Tri prvoplasirana anagrama su 48, 41 i 21, sa 12, 11 i 10 poena. 10 poena su dobili i anagrami 31 i 36 ali je u prva tri upao 21 zbog pravila rednog broja.

Nadam se da vam se dopalo i da ste na vreme otkrili da se u svakom rešenju pojavljuje reč "TURA", kao i da ste iskoristili tu pomoć u rešavanju.

Do postavke skrivenog anagrama se dolazi tako što se u rešenjima prethodnih anagrama pronađe na kojoj poziciji je reč TURA (10, 5, 7...) i taj broj se zameni odgovarajućim slovom u azbuci (I, D, E...). Kao dodatna pomoć, deo teksta u objašnjenju skrivenog anagrama je bio napisan ćirilicom da bi asociralo na azbuku. Tako se dobije zadatak "IDEM DA UPOZNAM GROB, METRO..." čije je rešenje "Tura podzemnim Beogradom".

20 comments:

  1. Одлични задаци, једино што ћу морати да деконтаминирам лаптоп због потраге за снс посланицима без слова В у презимену, да сам бар нашао решење..
    Теже него претходне туре, објективно, премда је лични учинак на сличном нивоу као код ранијих..

    ReplyDelete
    Replies
    1. На крају је била Србијанка Турајлић (штета би било да ово прође без таквог презимена).
      Нема баш много речи које садрже ТУРА, неке слабије анаграме али лакше за решавање као нпр. ФАТАМ НА РУКУ (мануфактура) или УТРЧ'О НА РАЗУ (Зоран Чутура) сам поизбацивао.
      Иако би сазнање да свако решење садржи исти појам била велика помоћ за решавање, нажалост нису сви открили мотив до пред крај, или уопште.

      Delete
  2. Ovo je bilo TO!
    Lepota!
    Nenade, BRAVO!

    ReplyDelete
  3. Čestitke Ivanu i Zoranu na neverovatnom rezultatu, ne toliko plasmanu koji je očekivan, već broj ostvarenih poena. Naravno čestitke i Milošu koji je potvrdio klasu i verujem da će uskoro pobeđivati i vodeći dvojac.

    Meni je sve vreme prilikom rešavanja nešto bilo "sumnjivo", a sad mi je jasno da sam u stvari od Nenada očekivao efektnije anagrame, a nisam imao pojma da ih je sastavljao s hendikepom.
    Sad kad to vidim (a da se u rešenjima javlja tura nisam primetio do čitanja ovog izveštaja) mogu samo da kažem: Svaka čast na ovom antologijskom ostvarenju!

    Skriveni anagram jasno nisam mogao da rešim, a dosta sam vremena na njega potrošio jer su me navukli brojevi poena za pojedine anagrame koji su uvek bili nešto manji od broja slova u reči pa sam verovao da tu leži ključ. Ne znam da li je ovo bila namerna navlakuša :)

    Svoju TURU privodim kraju pa očekujte da će biti ili u sledeći ili u onaj tamo petak, biće zvanično obaveštenje blagovremeno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хвала Марко! Част ми је што сам успео да те збуним, иако ми то није била намера.
      Право да ти кажем, очекивао сам да ће сви врло брзо открити заједнички елемент, после чега се решава много лакше и остаје више времена за скривени анаграм. Додао сам у последњем тренутку ону помоћ ћирилицом, али не знам да ли је то ико приметио или узео за озбиљно, можда би помогло. Драго ми је да је Иван ово решио (на свој начин, капа доле!), али штета што нико није успео да открије поступак.
      Једва чекам твоје такмичење!

      Delete
  4. Prije svega čestitke Nenadu na zbilja vrhunskoj ideji i jubilarnoj TURI 10. Baš je za antologiju i sigurno će se dugo pamtiti! Šteta što je sve ovo bilo iznad mojih sinoćnjih kapaciteta :(
    Ni ja nisam ukapirao da se u svim rješenjima pojavljuje lajt-motiv "TURA", tako da sam puno vremena gubio na rješavanje, i bilo mi je znatno teže nego na svim dosadašnjim Turama. Sigurno mi je falilo još najmanje pola sata da još ponešto riješim i eventualno "provalim" glavne cake koje su zamišljene.
    Čestitke Ivanu i Zoranu na nevjerovatnim ostvarenjima, pokazali su da su vrhunski majstori za anagramiranje. Takođe, Miloš i Marko su potvrdili svoja dostignuća iz prethodnih tura i dokazali neosporni kvalitet na čemu im iskreno čestitam. Vidim da sam skočio za jedno mjesto u odnosu na jutros :), pa mogu reći da sam zadovoljan; iako je kvalitet takmičenja zahtijevao da budem na znatno većem nivou.
    Mislim da je ipak 4 sata optimalno vrijeme za rješavanje TURE sa 50 zadataka, predlažem budućim organizatorima da razmisle o tome. Vjerujem da i ostalim takmičarima na kraju prifali vremena za izbor anagrama za bonus i nagradne poene...
    Veselim se novim takmičenjima kod Marka i Kristiana.
    Pozdrav svima!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Илија, захваљујем на честиткама! Покушао сам изокола да наговестим да неће бити уобичајена Тура, а да не помогнем превише. Није баш да се све отвори као пасијанс након што се открије скривена реч, али много помогне.
      Један од анаграма у првобитној поставци је био једноставно РУТА (тура), њега сам касније заменио туром "Лашког пива" и можда отежао решавање.
      Иван и Зоран су стварно сјајни у решавању. Знам по томе колико ми брзо реше анаграм кад поставим на фејсбуку.
      Скок за једно место је настао након јутрошње провере уноса података (Предрагу сам грешком уписао да је решио неки анаграм који није - извињавам се још једном). Добро је да је то била једина грешка, с обзиром на то да сам уносио податке у пола ноћи.

      Delete
  5. Pobednik T-X Ivan Andonov mi je poslao ovo, pa prenosim:

    Hvala na čestitkama, čestitke Nenadu pre svega na mega i meta zadacima, čestitke Zokiju koji je zapravo rešio više anagrama od mene na klasičan način, a ja sam se samo pomalo mangupski snašao sa skrivenim i tako prevagnuo. Naime, pošto sam (tek na nekom 42-43. rešenom anagramu) provalio da je TURA u svakom anagramu i porešavao još ovih nekoliko što su se onda konačno otvorili, shvatio sam da mi je jedina šansa za pogađanje skrivenog ta da je prva reč TURA. Naravno, nisam se uopšte zamajavao sa traženjem ključa već sam najpre porešavao sve ostale anagrame, a potom ukucao TURA i gledao šta bi moglo da bude 4,9,9 i veoma brzo mi se javila kao logičan odgovor tura Zorana Lj. Nikolića i agencije za koju sam i ja radio, tura koju sam pohađao a čak je postojala ideja da je vodim, ali tek pošto položim za licencu što se na kraju nije desilo. Dakle, čisto logički pokušaj, educated guess štono kažu. Poslednjih skoro sat vremena sam ostavio za rešavanje poslednjeg anagrama i zaključujem da ga ne bih rešio ni za tri dana, te na tome zaista čestitam Zokiju, kapa dole.
    Čestitke i svima ostalima koji se tako osećaju. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хвала мајсторе и браво на решавању и победи! Као што видиш из одговора Андону мало ниже, није чудно што си баш на 42. анаграму провалио реч ТУРА.

      Хајде да откријем како сам изабрао да баш тај анаграм буде скривен, јер то је могао да буде било који анаграм нормалне дужине од ових са списка. Док сам правио Туру, кад ми се скупило већ довољно анаграма, одбацио сам из конкуренције за СА оне за које сам имао премало расположивих слова, као и оне који су прекратки или предугачки. Остало је свега пар комада за које је требало да направим још неколико нових анаграма да бих имао сва слова за њихову поставку. Пошто сам приметио да "Тура подземним Београдом" садржи 4.9. у кључу, што је мој датум рођења, узео сам њега.

      Delete
  6. Ja nisam zadovoljan svojim plasmanom mogao sam bolje ali nisam imao vremena dovoljno kod rešenih 20 anagrama me je već sustigao umor i oči me zabolele teže sam dolazio do rešenja i sada kada vidim rešenja lupam se u glavu kako nisam rešio neke tipa "ekspozitura banke" i "tura laškog piva" i jos par mogao sam bar do 30 rešenih ali šta je tu je.Čestitke Nenadu na sastavljanju i prvoplasiranom trojcu na uspešnosti od njih se to i očekivalo u neku ruku samo se nije znalo kojim redosledom.Skriveni nisam ni mogao uraditi jer nisam znao odakle da podjem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хвала Жељко!
      Нажалост, скривени анаграм је немогуће пронаћи без сазнања да свако решење садржи исту реч, а и остали анаграми се лакше решавају уз тај податак. Са друге стране, да сам написао одмах у чему је трик, изгубило би драж.

      Delete
  7. Sve čestitke vodećoj trojki, a naročito Ivanu i Zoranu na skoro stopostotnom učinku!

    Nenade, hvala na organizaciji takmičenja. Ni ja nisam primetila da sva rešenja sadrže "TURU", ali sa svojim sposobnostima opažanja, ne bih ukapirala ni da je svugde na primer bilo "Nenad Savić". :D
    Svaka ti čast na ideji i njenoj realizaciji.

    Drago mi je da se TURE nastavljaju. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Пре свега хвала Зорану на идеји да их организујемо недељно током ванредног стања. Док смо то радили, смислио сам ово и за једно десет дана сам успео да нађем и анаграмирам довољно речи које садрже ТУРА.
      Претпоставка ми је била да ће неки такмичари игнорисати игру скривеног анаграма да не би изгубили време, а да ће је неки решавати и можда проћи до краја. На крају је у томе успео само победник, на невероватан начин!
      Хвала свима којима се идеја свидела.

      Delete
  8. Bravo za sastavljača, za pobednika turnira, a zatim i za sve ostale koji su pokazali upornost i veštinu u rešavanju ovih nimalo jednostavnih glavolomki! Još jedno lepo enigmatsko veče.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хвала Зоране!
      Драго ми је што си учествовао и показао још једном какав си мајстор у решавању!
      Свака част на решењу анаграма под бројем 50, а и за онај под бројем 5 који сте решили само Иван и ти.
      Као што кажу, синоћ је о победнику одлучивала једна лопта.

      Delete
  9. Од Дарка Радојевића:

    Tura 10 je bila fantastična. Napraviti isti učaureni ključ u svakom od čak 50 anagrama je majstorstvo koje retki mogu napraviti. Pritom, kvalitet anagrama je izuzetan. Što se mog učinka tiče, morao sam da rešim još nekoliko anagrama, ali sam bio malo sporiji. Međutim, kad pogledam spisak učesnika moram biti zadovoljan plasmanom u sredini tabele.
    Pošto se nisam oglašavao ranije ni na Zoranovom blogu, koristim priliku da čestitam autorima svih dosadašnjih tura i svim učesnicima u takmičenju, posebno takmičarima na vrhu.
    Veliko mi je zadovoljstvo i čast da se takmičim sa svima vama. Sjajni radovi u ovoj i prethodnim turama, kao i rezultati najboljih rešavača, sve nas teraju da budemo još bolji i u anagramiranju i u rešavanju, što će se sigurno i videti u narednom periodu.
    Veliku većinu vas nisam imao prilike da upoznam, pa se nadam i nekom skorom enigmatskom susretu uživo.
    Veliki pozdrav za sve i vidimo se na Turi 11!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Кад ми је понестало добрих речи из главе и речника који стоји у програму, окренуо сам се речнику Матице српске и тамо сам ископао додатне појмове као што је на пример АБРЕВИЈАТУРА.
      Још сам себи отежао тиме што због игре скривеног анаграма реч ТУРА мора да се нађе на тачно одређеном месту у решењу, услед чега је неколико анаграма направљено или преправљено наменски, као на пример кад ми је затребало слово Т, морао сам "НЕЗАВИСНА АДВОКАТУРА" да променим у "НЕЗАВИСНА СРПСКА АДВОКАТУРА" да бих отерао реч ТУРА на позицију 22. Морам да признам да је прављење овога било прилично забавно.

      Delete
  10. Ostvareni rezultat od 1001 poen, ukazuje na to da je ovo bilo još jedno nezaboravno veče, gde je na najbolji način ispričana jedna od najlepših bajki u čarobnom svetu anagramiranja.Ivan je car Šakrijar, pripovedač/ica je Nenad/Šeherezada,a mi, ostali učesnici,... mi smo više-manje, dekor ove priče.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Теоретски максимум, са БП и НП по 50, износи 1073. Практично, Иван је могао је да има највише 1067 јер није могао да има БП већи од 44 због решења осталих такмичара.
      Интересантно је да је Зоран имао победу у рукама и поред тога што није решио СА: да је кандидовао анаграм бр. 50 за БП и гласао било којим редом за анаграме 21 и 36 и било који трећи анаграм осим 48 - тада би резултат био 984:981 за њега, јер би Иван онда имао нулу а не 20 за НП, или чак 999:981 ако Зоранов трећи НП буде анаграм број 41. Ипак, мала је шанса погодити баш та два анаграма, али колико ли је тек мала вероватноћа да ће Иван доћи до тачног одговора, а да уопште не открије шта је питање? (Ово већ помало личи на "Аутостоперски водич").
      У случају да је Зоран гласао за БП како је гласао, а да је за НП кандидовао анаграме 21, 36 и 41 било којим редом, резултат би био 981:981, али би победник ипак био Иван због правила о више добијених бодова за решене анаграме и то само зато што би његови анаграми испод 23 имали већу вредност.

      Delete